Een vraag voor osteopaat Marc de Haan

Het onderwerp osteopathie roept vaak diverse vragen op. Zo wilt u misschien weten of een behandeling van de osteopaat vergoed wordt door uw zorgverzekeraar en hoe een onderzoek of behandeling in zijn werk gaat. Praktijk voor Osteopathie in Arnhem beantwoordt voor u de meest gestelde vragen.

Verschil osteopathie en manuele therapie

Osteopathie richt zich op alle weefsels in het lichaam terwijl bij manuele therapie het bewegingsapparaat, de spieren en het skelet het uitgangspunt vormen. Osteopathie behandelt zowel het bewegingsapparaat (pariëtaal), het orgaanstelsel (visceraal) als het zenuwstelsel (craniosacraal).

Osteopathie voor baby’s en kinderen

Sommige problemen bij kinderen ontstaan al bij de geboorte. Een te nauw geboortekanaal, een stug bekken van de moeder of hulpmiddelen bij de bevalling kunnen de flexibiliteit van de schedel veranderen. Dit kan leiden tot groeistoornissen, motorische achterstand en lichaamsklachten variërend van oorontstekingen tot long- of darmproblemen. Osteopathie is een veilige methode om dit soort lichaamsklachten en problemen te voorkomen en verhelpen. De behandeling van een osteopaat wordt met zachte hand uitgevoerd. Zo zacht, dat zelfs baby’s kort na de bevalling behandeld kunnen worden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die regelmatig schedelbehandelingen ondergingen, op school beter presteerden. Niet alleen wat betreft leerprestaties maar ook in sociaal gedrag.

Hoe onderzoekt een osteopaat?

We beginnen met een uitgebreid gesprek, een anamnese. Daarna wordt u van top tot teen onderzocht, ongeacht de klacht. Door alle bewegingssystemen te testen, komt de osteopaat erachter waar de blokkades en bewegingsbeperkingen zich bevinden. Zelfs een kleine bewegingsstoornis kan aanzienlijke gevolgen hebben. Het is daarom erg belangrijk om in het vraaggesprek alle aandoeningen te vermelden. Na het onderzoek bespreekt de osteopaat de gevonden stoornissen en legt hij uit hoe lichaamsklachten verholpen en in de toekomst voorkomen kunnen worden. Met röntgenfoto’s kan de osteopaat de diagnose van het lichamelijk onderzoek ondersteunen.

Hoe behandelt een osteopaat?

De behandeling richt zich uiteraard op het verhelpen van uw bewegingsbeperking, waar de oorzaak daarvan zich ook in het lichaam kan bevinden. De osteopaat gebruikt specifieke methoden om de gevonden verstoringen te behandelen. Hij maakt uitsluitend gebruik van manuele technieken (met de handen). Er komen geen apparaten of medicijnen aan te pas.

Hoe vaak moet ik behandeld worden?

Dat is afhankelijk van de klacht en oorzaak, en kan variëren van één week tot twee maanden. Deze tijd heeft het lichaam nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal evenwicht te bereiken. Na de behandelingen moet het lichaam de tijd en kans krijgen om zijn zelfgenezende kracht te ontplooien om het probleem op te lossen.

Vergoeding osteopathie

Veel zorgverzekeraars vergoeden osteopathie, of een gedeelte ervan. Een groot aantal hanteert sinds dit jaar een maximum vergoeding per dag. Ook zijn er verzekeraars die tegen een relatief lage aanvullende verzekering 80% per behandeling vergoeden. Raadpleeg hiervoor uw polis.

Kosten osteopathie

Een behandeling kost € 95,-. Dit zijn dezelfde kosten die Praktijk voor Osteopathie hanteert voor de behandeling van een baby of peuter (tot en met drie jaar).

Een vervolgconsult voor een baby of peuter kost € 60,-.

Behandelt een osteopaat alleen rugklachten?

Nee, een osteopaat behandelt veel meer dan alleen rugklachten. Een osteopaat richt zich op het vinden en behandelen van functiestoornissen van gewrichten, weefsels en bewegingen in het hele lichaam.

Is osteopathie een alternatieve geneeswijze?

Osteopathie is een complementaire geneeswijze. Dit wil zeggen dat het een aanvulling is op de reguliere geneeskunde. De osteopaat kijkt niet alleen naar de plek van de lichaamsklachten, maar onderzoekt en behandelt het lichaam als geheel.